Foto MaNo fotografie

Mama op de foto!

Mama op de foto!

Misschien ontbreek jij vaak als mama op de foto. Ik ben daar zeker geen uitzondering op. Helemaal als fotograaf gebeurt het al snel dat ik degene ben die foto’s maak! In deze blog zal ik je vertellen waarom het belangrijk is dat jij óók op de foto staat!

Compleet

Foto’s vertellen verhalen. Verhalen over personen, over dingen die samen beleefd zijn en plekken die belangrijk voor jullie zijn. Voor kinderen zijn de foto’s extra belangrijk. Ze kunnen zich de allereerste jaren van hun leven niet herinneren en de verhalen worden vaak ondersteund of gevormd door de foto’s van die tijd. Als jij nooit op de foto staat lijkt het net alsof je er niet was in die periode. Terwijl jij er juíst wel vaak bij was, want je maakte de foto’s. Kinderen willen graag het plaatje compleet. Iedereen uit het gezin op de foto, hoe dat gezin er ook uitziet. Dus jouw kind wil ook mama op de foto! Want op dit moment zal je kind het niet zeggen, maar later zal je kind je missen in het verhaal. En je kunt helaas niet terug in de tijd om de foto’s alsnog te maken.

Ik sta nooit mooi op de foto

Dit zal voor veel moeders een herkenbare uitspraak zijn. En ook ik vind het zelf niet prettig om op de foto te gaan. Ik sta niet voor niets het liefste áchter de camera 🙂 Maar weet je, het maakt de kinderen helemaal niet uit hoe jij eruit ziet. Want voor hen is dat hoe dan ook een vertrouwd beeld en zien ze vooral de lol, de knuffels, het spelen of de dagelijkse dingen die jullie samen doen. En dát is belangrijk, dat ze dat zien. Desnoods met een selfie op je telefoon. Die kan ook gewoon in het fotoalbum en zal toch een herinnering aan dat moment samen zijn. Als je op dat moment gelukkig was, zul je stralen op de foto en dat zal je kind onthouden.

Jij verandert ook

Het is vast wel herkenbaar: Je kijkt door je foto’s en plotseling realiseer je je hoeveel je kind is veranderd. Je was bijna vergeten hoe hij of zij er toen ook alweer uitzag. Voor jouw kind(eren) geldt hetzelfde. Zij zullen ook vergeten hoe jij eruit zag toen ze klein waren. Ze zullen zichzelf misschien plotseling herkennen in een foto van jou toen je jonger was. Dat is zonde als dat niet kan omdat je er zelf niet op staat. Dus hup, mama op de foto!

Iets meer moeite

Soms moet je er iets meer moeite voor doen om als mama op de foto te komen. Mijn vriend fotografeert graag, maar dan vooral natuur. Hij zal dus niet zo snel een foto maken van mij en mijn twee meiden. Als ik dat wil, moet ik hem bewust vragen dit te doen. Je kunt ook je camera op een statief zetten of je telefoon ergens tegenaan zetten zodat jullie toch allemaal op de foto staan. Of je kunt natuurlijk een fotograaf vragen om langs te komen. Dan weet je zeker dat je zelf op de foto staat. En die zorgt er vaak ook wel voor dat je tevreden bent met jezelf op de foto 🙂

Make it happen!

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog vaker op de foto staan. Het is in ieder geval voor mij weer een goede stimulans om te zorgen dat ik er zelf wat vaker opsta. Dat was weer een beetje weg gezakt en daarom wilde ik er graag over schrijven om te voorkomen dat jij er nooit op staat 🙂

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang handige fotografietips direct in je mailbox

Ook leuk om te lezen

Chat openen
Hi!

Waarmee kan ik je helpen?