Foto MaNo fotografie

De 8 momenten om op de foto te zetten

De 8 momenten om op de foto te zetten

Een week, een maand en een jaar zijn zo voorbij! Daarom maken we foto’s, als herinneringen waar je op elke moment naar terug kunt gaan. Op verjaardagen worden foto’s gemaakt, tijdens dagjes weg en op vakantie. En tussendoor maak je natuurlijk ook veel foto’s van je spelende kind. Misschien wel met een vriendje of vriendinnetje erbij. Maar vaak zijn er weinig foto’s van de dingen die dagelijks terugkomen. In deze blog de 8 momenten om op de foto te zetten. Of vraag je partner of een vriend of vriendin dit voor je te doen.

Wakker maken

Zo bekend voor jou: Je kind ligt nog lekker te slapen en je maakt hem of haar wakker. Er is vast een typisch gezicht dat bij het wakker worden hoort. Dat is zo leuk om op de foto te zetten! Dat is voor je kind ook leuk om later terug te zien. En als je iemand anders de foto laat maken kan je kind ook zien hoe jij naar hem of haar keek bij het wakker maken. Er zijn vaak veel foto’s van de kinderen, maar niet van jouw gezichtsuitdrukkingen tijdens deze dagelijkse bezigheden.

Aan- en uitkleden

Dat moet ook elke dag gebeuren! Vaak zijn hier geen foto’s van omdat je druk bezig bent met helpen aan- of uitkleden. Bij baby’s is het vaak een momentje om even te kletsen en is er vaak veel oogcontact. Bij hele kleintjes is het soms ook huilen, maar ook dat is iets dat je dan kunt vertellen bij het bekijken van de foto’s als je baby groter is. Kan je kind zichzelf al aan- en uitkleden? Dan hebben ze vaak een typische houding. De jongere kinderen gaan meestal zitten. Het gaat over het algemeen bij de wat jongere kinderen nog niet zo snel, dus heb je tijd zat om een foto te maken. Heb je al wat oudere kinderen? Die leggen misschien wel hun kleren klaar voor de volgende dag, of staan ze voor de kast te bedenken wat ze aan zullen trekken.

Ontbijt

Dat kan er bij elke fase weer anders uitzien. Van borst- of flesvoeding, tot het maken van je ontbijt van je kind(eren) tot het zelf maken van het ontbijt als ze al wat groter zijn. In alle gevallen is het leuk het proces op de foto te zetten. Heb je een vaste plek waar je altijd de eerste voeding geeft? Leest je kind altijd een strip tijdens het ontbijt? Kletsen jullie altijd tijdens het ontbijt? Zet het op de foto :).

Tanden poetsen

Dit vind ik zelf altijd zulke leuke foto’s! Als dit ’s ochtends niet is gelukt, heb je ’s avonds natuurlijk nog een kans. Of je zet natuurlijk beide keren op de foto. Want misschien is ’s avonds de pyama al aan. En dat geeft ook altijd zo’n rustige, schattige sfeer vind ik. Dit is vaak een van De 8 momenten om op de foto te zetten die wordt vergeten!

Klaarmaken voor vertrek en ophalen

Haren kammen, schoenen aan, jas aan en de tas pakken. Allemaal dingen die gebeuren als je naar school of de opvang gaat. Je bent natuurlijk druk in de week met zorgen dat iedereen toonbaar is en dat alles mee is. Dus dat een foto erbij inschiet snap ik helemaal! Daarom is het juist leuk om hier een keertje bewust foto’s van (te laten) maken. Vergeet je het zwaaien niet naar degene die misschien thuis blijft? Het ophalen van school of de opvang is net zo leuk! Het blije gezicht van je kind als hij of zij jou weer ziet. Dat is toch goud waard?

Avondeten

Als je hier wilt dat iedereen op de foto staat zul je creatief moeten zijn met een zelfontspanner. Maar toch is het iets dat jullie zó vaak samen doen! Of eten jullie voor de televisie? Dan kun je dat op de foto zetten.

Avondritueel

Misschien lezen jullie een boekje voor het slapen gaan, of zingen jullie liedjes. Blijf je even bij het bed zitten of geeft je alleen een kus. Ieder avondritueel is uniek, maar vaak is dit een tijd van rust en niet van foto’s maken. Maar voor 1x kun je best een uitzondering maken, toch? En hoe ze in hun ogen wrijven is toch ook de moeite waard om op de foto te hebben! Dat is

Slapend kind

Voor jou zo een vertrouwd beeld, je slapende kind. Probeer een foto te maken zoals jij je kind elke keer ziet als hij of zij slaapt. Probeer erop te letten dat je niet ‘in de neus’ fotografeert ;). En ook hier heb je alle tijd om een mooie foto te maken, want meestal liggen ze aardig stil als ze slapen!

Plan het in!

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een keertje inplant om de 8 momenten op de foto te zetten voor je kind. En het mooiste zou zijn als jij iemand volgt of iemand jou. Zodat jullie er zelf opstaan en niet alleen je kind(eren). Je kunt natuurlijk ook een fotograaf zoeken die bij jullie past om langs te komen. In dit soort gevallen zijn ongeposeerde foto’s vaak het leuks. Je kunt hier lezen waarom ik ongeposeerde foto’s maak. Veel plezier!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang handige fotografietips direct in je mailbox

Ook leuk om te lezen

Chat openen
Hi!

Waarmee kan ik je helpen?