Foto MaNo fotografie

Wanneer plan je een fotoshoot met je baby?

Wanneer plan je een fotoshoot met je baby?

Je bent misschien nu wel zwanger en denk je eraan om mooie foto’s van je baby te laten maken door een fotograaf. Maar wanneer plan je een fotoshoot met je baby? In deze blog zal ik vertellen wat de verschillende voor- en nadelen zijn gedurende het eerste jaar. Want tot zijn of haar eerste verjaardag is je kindje een baby :).

Elke fase is eigenlijk leuk!

Foto’s van je kind(eren) zijn altijd waardevol en mooi! Elke fase heeft zo zijn charme. Bedenk goed van tevoren wat voor foto’s je leuk vindt en wat je vast wilt laten leggen. En bedenk wanneer je de fotoshoot wilt plannen met je baby. Ik zal hieronder vertellen over wat per periode een voordeel of nadeel kan zijn.

Kort na de geboorte (van 0-1 maand)

De eerste 30 dagen na de geboorte is je baby een newborn. Ik maak zelf geen geposeerde foto’s van baby’s. Maar als je dat wel wilt is het verstandig dit in deze 30 dagen in te plannen omdat ze nog erg diep slapen deze periode. Als je ongeposeerde foto’s wilt kan dat natuurlijk ook kort na de geboorte. Tijdens de bijzondere, unieke kraamweek of de eerste maand. Dus wanneer plan je een fotoshoot met je baby? Deze periode is zeker de investering waard! Deze fase is er maar zo kort en vergeet je vaak weer. De voordelen:

 • De kraamweek komt niet meer terug en vaak zijn er weinig foto’s van!
 • De newborn-look is zo verdwenen!
 • Het kan zijn dat jullie helemaal in de wolken zijn, die verliefde blikken zijn het meest intens de eerste periode.
 • Doordat het zo intens is, kun je wat dingen vergeten. Dan is het fijn als daar foto’s van zijn!
 • Jullie kunnen snel vrienden en familie mooie foto’s laten zien als ze niet op visite kunnen komen.

De nadelen:

 • Het kan nogal overweldigend zijn de eerste weken. Je voelt je misschien nog niet helemaal jezelf.
 • Er is nog weinig interactie met de baby. Het is vooral eten, slapen, verschonen 🙂
 • Sommige baby’s moeten nog een beetje ‘uitvouwen’ om helemaal hun eigen gezichtje te krijgen.

Vanaf 1-4 maanden

In deze periode verandert er niet heel veel ten opzichte van de newborn periode. Je baby is nog steeds heel klein en zal nog steeds veel slapen, eten en verschoond worden. Toch is je baby al wat ouder en kan al wat meer. De voordelen:

 • Er zullen langere periodes zijn dat je kind wakker is.
 • Er is meer interactie tussen jullie en oudere broers en/of zussen. Echt oogcontact tussen jullie en lachjes beginnen te komen.
 • Je bent zelf iets meer gewend aan de situatie en voelt je misschien prettiger.
 • Je baby zal steeds meer zijn eigen specifieke gezichtje krijgen.

De nadelen:

 • Het echte newborn is er wel vanaf. De magie van de eerste weken zal iets minder aanwezig zijn.
 • Als je graag borstvoedingsfoto’s zou willen, maar door omstandigheden is het toch nodig om flesvoeding te geven. Dan is dat niet meer mogelijk de borstvoeding in foto’s te vangen.

Vanaf 5-9 maanden

In deze periode gaat zelfs het baby-achtige er al een beetje vanaf! Als je de newborn kleren naast je baby legt kun je je misschien haast niet voorstellen dat dat ooit heeft gepast! Jullie hebben inmiddels aardig een ritme en misschien heb je inmiddels al wat meer slaap omdat je baby doorslaapt :). Je baby kan steeds meer en is nog meer wakker dan de maanden daarvoor. De voordelen:

 • De activiteiten zijn wat afwisselender. Je baby kan motorisch steeds meer variatie laten zien (zitten, rollen, tijgeren en is mogelijk al met groente- en fruithapjes begonnen).
 • Als er al oudere broers en/of zussen zijn zal de interactie tussen hen steeds leuker worden. Lachen naar elkaar of samen met het speelgoed op de grond spelen.

De nadelen:

 • Je kindje zal misschien wat eenkennig worden en zich bewust zijn van de fotograaf. Het kan zijn dat het even duurt voordat je baby kan ontspannen en de herkenbare blikken en lachjes tevoorschijn komen.

Vanaf 9-12 maanden

Je baby is bijna dreumes en de eerste verjaardag komt in zicht! Je baby heeft zoveel geleerd afgelopen jaar en kan zoveel meer dan toen hij of zij voor het eerst in je armen lag! Het is natuurlijk leuk om sommige mijlpalen mooi op de foto te hebben waar jullie als gezin op staan. En in deze periode leren ze veel nieuwe dingen! De voordelen:

 • Jullie baby gaat steeds vaker onderdeel uitmaken van de dagelijks activiteiten zoals samen aan tafel zitten om te eten of te spelen. De baby gaat meer mee in jullie ritme..
 • Er zijn steeds meer specifieke grapjes en rituelen die zijn ontstaan in de afgelopen tijd. Vaak vraagt dat interactie en daardoor zijn er soms weinig foto’s van.
 • Er is nog meer variatie in activiteiten en motorische vaardigheden van je baby die jullie tijdens een reportage in beeld kunnen brengen.
 • Vaak maak je de eerste periode heel veel foto’s (ja, écht heel veel :)) en wordt dat langzamerhand iets minder. Dan is het fijn om weer even mooie foto’s te hebben om alle periodes op de foto te hebben.

De nadelen:

 • Eigenlijk dezelfde als bij 5-9 maanden. Het kan zijn dat je kind zich erg bewust is van de fotograaf en niet helemaal zichzelf is in het begin.

Bedenk wat je wilt en boek op tijd

Tja, wanneer plan je een fotoshoot met je baby? Zoals jullie hebben gelezen heeft elke periode zijn specifieke kenmerken. Het lijkt nu misschien alsof ik vind dat de laatste periode de beste is omdat daar minder nadelen genoemd worden. Maar dat is eigenlijk vooral omdat je kind groter is, jullie meer gewend zijn en jij na een jaar mogelijk wat beter in je vel zit. Dat neemt niet weg dat de foto’s aan het begin van het jaar nét zo leuk, lief, schattig en waardevol zijn! Ik ben groot voorstander van foto’s tijdens de kraamweek en de eerste periode. Met deze blog wil je helpen bewuster een keuze te maken. En je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een fotograaf aan het begin en aan het einde van het jaar te laten komen of het hele jaar door! Of je kiest de ene fotograaf voor de newborn foto’s en een andere fotograaf voor de foto’s later in het jaar. Als je al weet wat voor soort foto’s je wilt hebben, zorg dan dat je op tijd boekt bij de fotograaf. Het is zonde als er geen plek meer is!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang handige fotografietips direct in je mailbox

Ook leuk om te lezen

Chat openen
Hi!

Waarmee kan ik je helpen?