Wie ben ik?

Wat ontzettend leuk dat je op mijn site bent!                                                                                                                                                         

Ik zal mij even voorstellen: 

Ik ben Irene Dijkxhoorn en woon al sinds mijn jeugd in Zoetermeer. Na mijn middelbare school heb ik de studie fysiotherapie afgerond waarna ik mij heb gespecialiseerd als kinderfysiotherapeute. Ik heb het altijd al erg leuk gevonden om met kinderen te werken. Hun vrolijkheid, creativiteit en eerlijkheid vind ik geweldig om te zien!

In 2015 ben ik voor 2 jaar naar Mexico verhuisd voor het werk van mijn vriend. Samen met onze 2 dochters hebben we daar een geweldige tijd gehad. De jaren die ik in Mexico heb doorgebracht hebben me de kans gegeven om tijd te spenderen aan mijn andere passie, fotografie! Dit heeft er toe geleid dat ik bij terugkomst in Nederland in 2017 als fotograaf aan de slag ben gegaan. Eerst heb ik dat gecombineerd met de kinderfysiotherapie, maar heb in januari 2019 besloten te stoppen met de kinderfysiotherapie en mij volledig te richten op Foto MaNo. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad!

De naam Foto MaNo is gebaseerd op mijn twee dochters. Zij heten Marit en Nora en ik ben trots dat hun naam in alles verbonden is met wat ik namens Foto MaNo mag creëren.

Waarom ben ik eigenlijk fotograaf?          

Ik kwam er achter dat ik eigenlijk helemaal geen mooie foto's had van mijn eigen kinderen van toen ze klein waren. Ik heb toen ons fototoestel gepakt en ik ben heel veel foto's gaan maken. Tevens ben ik me verder gaan verdiepen in fotografie. Er is namelijk online zo ontzettend veel te vinden!! Ik heb de opleiding 'natuurlijk licht fotograaf' gevolgd bij Willie Kers en tijdens mijn ontwikkeling als fotograaf kwam ik er steeds meer achter dat mijn kracht ligt in het vastleggen van de spontane momenten en het dagelijks leven. De momenten waar normaal niet zo veel foto's van zijn (zoals het aan- en uitkleden, naar bed brengen, samen eten, die spontane knuffel of mooie blik). Mijn missie is om foto's te maken die de sfeer van een gezin vastleggen en waar de verhalen naar boven komen bij het bekijken van de foto's. Het grote voordeel van het toelaten van een fotograaf in je huis is dat íedereen op de foto staat! Dat is lang niet altijd het geval 🙂

Wat voor soort fotograaf ben ik? 

Tijdens een reportage ben ik zo veel mogelijk op de achtergrond. Natuurlijk kletsen we tussendoor een beetje, maar ik laat jullie zo veel mogelijk jullie gang gaan. Als een vliegje op de muur probeer ik jullie gezin in beelden weer te geven. Mijn manier van fotograferen is prettig voor kinderen omdat ze gewoon kunnen doen wat ze normaal ook altijd doen en niet hoeven te poseren. Als moeder en vanuit mijn ervaring als kinderfysiotherapeut weet ik dat kinderen niet altijd alleen maar lief zijn en het niet altijd gezellig is. Daarom maakt het mij ook helemaal niet uit als je kind tijdens een reportage boos wordt of als hij of zij niet luistert. Dat hoort erbij en is juist leuk om vast te leggen :). Mocht er een kind binnen het gezin zijn met gedragsproblemen of andere problemen, dan is dat voor mij totaal geen belemmering en ik voel me extra vereerd als ik het vertrouwen krijg om even onderdeel te zijn van het gezin tijdens de reportage.

Naast mijn passie voor fotografie vind ik het fijn om tijd door te brengen met mijn gezin, mijn familie en vrienden en om naar het theater te gaan. Ik ben optimistisch, ben gek spelletjes spelen, op warme chocolademelk met slagroom, lezen en ik vind het leuk om andere mensen met kleine dingen te verrassen. Daarnaast geniet elk jaar weer van het zomerkamp dat ik samen met 12 lieve en leuke mensen organiseer.

Sinds begint 2019 ben ik vrijwilliger voor stichting earlybirds. Deze mooie stichting verzorgd kosteloos reportages voor gezinnen waarbij het kindje prematuur geboren is. Zo zijn er blijvende mooie beelden van deze soms heftige periode.